Soğutucular

Soğutucular

Soğutucu kavramına geçmeden önce soğutma kavramı üzerinde duralım. Soğutma, bir mekândaki sıcaklığın belirli bir süre zarfında, ısı transferi yoluyla başka bir alana aktarılması işlemidir. Bu işlem, ortamın sıcaklığını, çevresel koşullara ve N.Ş.A dediğimiz normal şartlar altında veya üstünde bir düzeyde stabil olarak muhafaza etmeyi amaçlar. İster yazın ortasında serin bir evde rahat etmek, isterse de gıdaların bozulmaması için muhafaza edebilmek için soğutma sistemleri hayatımızda önemli bir rol oynar.

Soğutucular, bildiğimiz klima ve alternatifleri ile sınırlı değildir; aynı zamanda sanayi, tıp ve birçok alanda boy göstermekte ve kritik bir öneme sahiptir. Tarihsel olarak da M.Ö. 2500 yıllarına dayanan freskler ve alçı resimler, sıcağa karşı mücadele için erken döneme ait izler sunmaktadır. Paryalar, kraliyet için odaları soğutmak üzere su ve buz dolu kavanozları yelpazelerken tasvir edilmiştir. Bu, buharlaştırma entegrasyonuna giden ve zamanla klimaları oluşturan bir sistemin bir parçasıdır.

Endüstriyel Alandaki Rolü Nedir?

Soğutucular, endüstriyel ve ticari sektörlerde de hayati bir rol oynar, gıda endüstrisi, tıbbi saklama koşulları, veri merkezleri ve üretim süreçleri gibi birçok alanda, en iyi sıcaklık dengesinde bulundurmak için, ürünlerin ve ekipmanların korumak amacıyla soğutma teknolojilerine ihtiyaç duyulmaktadır.

Endüstriyel soğutma gruplara ayrılarak çeşitleri vardır, bir soğutucu bir ila bin ton arasında soğutma enerjisine sahiptir. Üç farklı tipte bulunur kısaca, hava, su ve evaporatif yoğuşmalı soğutuculardır. Endüstriyel soğutucular, yukarıdaki bahsi geçen her bir kategorinin alt dört tane segmenti vardır. Bunlar:

  • Pistonlu
  • Santrifüj
  • Vidalı
  • Absorpsiyonlu

Olarak belirtelim ve ilk üç tip elektrik motoru ile çalışırken, absorpsiyonlu soğutucu buhar türbinleri ile çalışan mekanik soğutuculardır.

Soğutucu Çeşitleri Nelerdir?

Soğutucular kullanılacak alana göre, ihtiyaca büyüklüğe ve ortam şartlarına değişkenlik gösterebilir. Bunların yanı sıra müşteri doğrultusunda istekler değişime uğrayabilir. Ekonomik olarak uygun olması beklenen soğutucu çeşitleri hem maliyet anlamında hem de enerji verimliliği anlamında kullanıcıya katkı sağlar.

Soğutucu çeşitleri genel çerçevede bakılarak incelendiğinde yedi gruba ayrılmıştır. Bunlar;

  • Su soğutmalı soğutucular
  • Hava soğutmalı soğutucular
  • Doğalgazlı soğutucular
  • Akışkan yataklı soğutucular
  • Mikser şeklindeki soğutucular
  • Tambur Şeklindeki soğutucular
  • Bantlı soğutucular

Termoelektrik Soğutucular Nelerdir?

Bazı modern soğutucular, termoelektrik dediğimiz, bir buzdolabı veya bir ısı pompası gibi bir kompresör ve soğutucu kullanmak yerine, bunlar ısıyı sirküle ve emmek için harici bir fan ile peltier etkisini kullanır. Alternatif akım gibi akımı tersine çevirerek soğutmak yerine ısıtabilir ya da donmaması için ılık tutabilen bir yöntemdir.

Soğutucular Nasıl Çalışır?

Soğutucular(chiller) evaporatör ve kondenser arasındaki istenmeyen ısıyı hareket ettirerek sirküle eder bunun sayesinde soğutucu gaz kullanılır. Soğutulmuş su evoparatörde üretilir ve bu istenmeyen ısıyı toplamak ve soğutulacak evaporatöre geri getirmek için ayrı bir pompa tarafından bina etrafına gönderilir. Soğutucular bu ısıyı toplar ve kondensere taşır, kondenser ise bu istenmeyen ısıyı bir pompa tarafından soğutma kulelerine atmosfere göndermek için farklı bir süreç başlar ve sonunda bir fan yardımı ile ısıyı havayla ve bobinlerle buluşturur.

Soğutucuların Bakımı

Endüstriyel soğutma hem de bireysel olarak kullanılan soğutucular, en yüksek verimde çalıştırılmak üzere üretilmişlerdir. Düzenli olarak yapılan bakım dönemleri, soğutucuların daha verimli ve istikrarlı çalışmasına katkı sağlar ve performans göstermesine garanti eder.

Soğutucular hakkında daha detaylı bilgi almak için hemen tıklayın! https://www.buzcelik.com/tr/vitrin-sogutucular-urunkategorisi/

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

erkekler kulübü