EMDR terapinin anlamı türkçe açılımı ile Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve de Yeniden İşleme durumu, güçlü bir psikoterapi durumu yaklaşım sonucudur. Bugüne kadar ki her yaştan yaklaşık 2 milyon kişiden farklı tipler de psikolojik rahatsızlıklardan başarı ile tedavi edilmesi sağlanmıştır.
EMDR nasıl geliştirilmiştir peki şöyle anlatalım. 1987 yılın da, Dr. Francine Shapiro’nun göz hareketerin de ki rahatsız edici durumların düşünceleri ile şiddetini azaltmıştı tesadüfen keşfetmesi ile başlamıştı. Dr. Shapiro’ nun bu etkisi ile travmaya maruz kalan kişiler üzerin de bilimsel olarak incelenmiştir ve tedavi de sağlanan başarıyı gösteren çalışmasını yayınlamıştır. O tarihten bu zaman kadar EMDR, tüm dünya genelin de terapistlerin ve araştırmacıları ve katkıları ile hızla gelişmiştir. Bu zaman da da EMDR, birden çok farklı terapi yapılarından bu tür içerikleri olan, farklı bir tanı alınan olaylara özel standartlar ile olan protokolleri bulunan, bütün olan bir terapi yöntemi gibidir.
EMDR nasıl işliyor ondan bahsedelim. Aslında bu teorilerin alt yapısını oluşturan Adaptif Bilgiler İşlemeler Modeli ne göre beyin de olan, fizyolojik temele sahip olan bir sistem ile, her yeni deneyim aracılığı ile kendisine ulaşan bilgiyi işlemektedir ve işlevsel hale getirilmiştir. Duygu olan, düşüncede olan, imgeler ile, ses ile, koku gibi bilgiler işlenerek ilişkili anı ağlarına bağlanıp bütünleşmektedir. Böylelikle o deneyim ile ilgili öğrenme gerçekleştirirler. Edinilen bilgi ile gelecekte ki tepkilere uygun bir şekilde yönlendirmek üzere depolanma olmuştur.
Anlatılan sistem de normal çalıştığı zaman ruh sağlığını ve insan gelişimini öğrenme yolu ile desteklediği için adaptif gibi uyumlu bir mekanizma olarak kabul edilir.
Travmatik ya da çok daha fazla rahatsız edilen olaylar ile yaşandığın da bu sistem bozulmaktadır ve bunun gibi gözükmektedir. Yeni bilgiler işlenerek mevcut anı ağına entegre edilmez. Deneyimleri anlamlandırabilmek için anı ağların da ki işlevsel bilgiler ile bağlantı kurulamaz ve de akıl sağlığına uygun sonuçlar çıkarılamamaktadır. Sonuç olarak da öğrenme gibi bir durum gerçekleşemez. Duygular ile, düşünceler ile, imgeler ile, sesler ile, beden duyumları ile ilgili yaşandığı hali ile depolanmaktadır. Bu sebeple bugün de yaşanan bazı durumlar ile bu izole kalan anıları tetikler ise, kişi o anının bir kısmını veya bütününü yeniden yaşar gibi etkilenmektedir.
EMDR durumunlarına göre rahatsızlıkların oluşması, olumsuz duyguların oluşması, düşünceleri, davranış ve kişilik özelliklerinin de arkasın da uyum bozucu durum oluşması, işlev bozuculuk oluşması, işlenmeden ve izole bir şekilde depolanan bu tür anılar yatmaktadır. Kişilerin kendisi ile ilgili olumsuz inançlar ile olan , olumsuz duygusal tepkiler vermesi ve olumsuz somatik olan tepkiler vermesi sıkıntıların kendisi değil de, semptomları ile, bugünkü dışa verilen davranışlar olur.
Detaylı bilgi için https://madalyonklinik.com/blog/emdr-terapi adresini ziyaret edebilirsiniz.
İnsan zaman içerisinde birtakım zorluklar yaşayabilir. Bu zorluklar neticesinde sigara, alkol ve madde kullanımına yönelebilir. Fakat bu durum sorunları azaltmaz aksine sorunlarla baş etme mekanizmalarını çökertir. Bağımlılık bir hastalıktır ve tedavi edilebilir. Profesyoel destek önemlidir. Yazı için teşekkürler.