Türleri, fiyatları vb. sebeplerle sık sık gündeme gelen akaryakıt ve toptan akaryakıt satın almaya dair tüm bilinmeyenler bu yazıda…
Çeşitli yerlerde özellikle de fabrika, şantiye, inşaat ve nakliye filosu işletmeleri akaryakıt gereksinimleri olduğu zaman toptan akaryakıt alarak bu sorunu çözerler. Depolama ve ikmal alanında serbest olan bu işletmelerin yüklü bir şekilde toptan akaryakıt satın alacakları yeri seçerken de dikkatli olmalarında fayda var. Toptan akaryakıt almadan önce satın alma işleminin gerçekleşeceği firmanın nakliye ağı, ürün kalitesi, referansları, güvenilir bir yer olup olmadığına dair pek çok ayrıntıyı düşünmek zorundasınız.
İnsanlar araba satın almadan önce bazı kriterleri göz önünde bulundurur. Bu kriteler arabaya ayrılan bütçe, arabanın performans durumu ve kullanılan akaryakıt türü olarak çoğaltılabilir. Özellikle aracın yaktığı akaryakıtın fiyatı, araba alacakların fikirlerini önemli ölçüde değiştirebiliyor. Önceden üç farklı akaryakıt çeşidi varken elektrikli otomobillerin üretimine başlanmasıyla bu sayı dörde çıktı. Yani akaryakıt çeşitlerini elektrik, dizel, benzin ve LPG olarak dört farklı tür olarak sayabiliriz. Gelin, bu akaryakıt çeşitlerini birlikte inceleyelim…
Benzinle çalışan araçlarla kıyasladığımızda dizel araçlar çok daha tasarrufludur. Ekonomik olması sebebiyle sıklıkla tercih edilen dizen araçlarda ayrıca motor daha çok döndüğü için çok kısa sürede hızlanma özelliği de ön plana çıkar. Zaten akaryakıttan tasarruf ettiren de bu özelliktir. Dizel de kendi içerisinde bio-dizel, motorin-mazot veya siyah dizel olarak çeşitlere ayrılır.
Performansları arasındaki en yüksek verime sahip olan akaryakıt türü benzindir. Genellikle araçların benzin yakan modelleri çok daha uygun fiyatlıdır. Benzinli araçların dizel ve LPG’ye göre daha az yakmasına rağmen ülkemizdeki benzin fiyatları bu avantajı ortadan kaldırır.
Akaryakıt çeşitleri arasında ekonomik açıdan en çok tercih edilen tür LPG, esadında sıvılaştırılmış likit gaz anlamına gelir. Performansı diğer çeşitlere göre daha düşük olan LPG’li araçlar, soğuk havalarda LPG’ye geçerken çok fazla yakıt harcasa da satın alma sırasında karşılaşılan en düşük fiyatlı akaryakıt türü olması bu dezavantajı ortadan kaldırır.
en lpg, performans olarak diğer türlerden düşük olmasına ve soğuk havalarda lpg kullanımına geçerken daha fazla yakıt harcamasına rağmen en düşük yakıt fiyatına sahip olması dolayısıyla çokça tercih edilir.
Karbon emisyonu da benzinden daha az olan lpg, çoğu firma tarafından fabrika çıkışlı olarak üretilmez ve araç benzinli ya da dizel olarak satın aldıktan sonra ekstra olarak taktırılır. Araç üretici firmalardan çok azı lpg’yi üretim esnasında kullanır.
Elektrik (hibrit)
Yeni bir tür olduğu için henüz çok kullanılmayan elektrikli araçların ilerleyen yıllarda çok daha fazla yaygınlaşacağı öngörülüyor. Özellikle şu an için performans sorunu nedeniyle tercih edilmeyen elektrikli araçlar, geliştirilmeye devam etmektedir.
Sessiz çalışma şekli, çok makul fiyatlara uzun yol gidebilmeleri, çevreye zarar vermemeleri sayesinde gelecekte çok yaygın olması bekleniyor.
Şu an için satış fiyatları da oldukça yüksek olan elektrikli araçların, bazı ülke yönetimlerinin teşvikiyle uzun vadede kullanılan tek araç haline gelmesi hedefleniyor.
—
Akaryakıt fiyatları, ülke ekonomilerinde, neredeyse her türlü ürün ve hizmetin maliyetini etkileyen öneme sahiptir. Bir yandan şirketlerin üretim ve satış sürecinin temel maliyet unsurlarını oluşturan akaryakıt fiyatları öte yandan son tüketicinin satınalma standartlarını da etkiler.
Peki; hepimizin hayatında bu kadar büyük bir öneme sahip olan akaryakıt fiyatları nasıl oluşuyor, nelerden etkileniyor, hangi kriterlere göre belirleniyor?
Her zaman en kaliteli akaryakıtı en uygun fiyatla müşterilerine ulaştırmak hedefiyle hizmet veren ve her koşula göre özel çözümler üreten Shell olarak, sizleri, üreticiden tüketiciye tüm gözlerin üzerinde olduğu akaryakıt fiyatlarının oluşumu hakkında bilgilendirmek istedik.
Akaryakıt fiyatları, hampetrol ve rafine ürün maliyeti, pazardaki rekabet, işletme maliyetleri ve vergiler gibi bir dizi faktörün etkisi altında oluşmaktadır.
Akaryakıt istasyonunda satılan yakıtın fiyatı; ürünün maliyeti, devlet tarafından konulan vergi ve harçlar ile gayrısafi dağıtım marjından oluşur. Gayrısafi dağıtım marjını meydana getiren ise; depolama ve elleme, dağıtım maliyetleri, toptan ve perakende satış marjlarıdır. Türkiye’de akaryakıt fiyatı içinde vergilerin payı, yaklaşık %68’in civarındadır.
Akaryakıt fiyatları zaman içinde de büyük değişiklikler gösterebilir
Akaryakıt fiyatlarında zaman içinde meydana gelen değişikliklerin ana nedenleri ham petrol ve rafine ürünlerin (örneğin benzin ve dizel) fiyatlarındaki değişiklikler ve pazardaki rekabettir.
Hampetrol fiyatı ile rafine ürün fiyatı arasındaki bağlantı
Ham petrol ve rafine ürün fiyatlarını etkileyen faktörler
Yerel pazarlarda rekabet