KARTAL PSİKOLOG ÇOCUKLARDA ALT ISLATMA SORUNU

KARTAL PSİKOLOG ÇOCUKLARDA ALT ISLATMA SORUNU

Alt Islatma nedir? Kartal psikolog olarak araştırmalarımızda enürezis olarak bilinen alt ıslatma, sıkça karşılaşılan bir sorundur. Anne babalar genellikle çocukların alt ıslatma sorunundan daha çok ruhsal bir sıkıntılarının olup olmadığından endişe ederler. Beş yaşa kadar birçok anne ve baba bu sorunun artık ortadan kalkmış olması gerektiğini ve geçmediği takdirde bir hastalığın söz konusu olduğunu düşünürler. Ancak bu doğru bir yaklaşım değildir. Gece uyurken yada gündüz altını ıslatan çocuklara kızıp sorunu onda aramayın. Böbrek ve idrar yolu enfeksiyonu, şeker hastalığı gibi etkenlerde çocukların altını ıslatmalarında önemli rol oynayabiliyor. Alt ıslata çocukların takibi ve tedavisinde daha hassas olmanız gerekiyor.

Gece alt ıslatma 2 şekilde görülür;

Birincil: Çocuk doğduğundan beri en az ayda iki kez yatağını geceleri ıslatmaktadır. Burada genetik nedenler önemli bir faktördür. Anne ve babanın birisinde alt ıslatma öyküsü varsa çocukta da olması muhtemeldir.

İkincil: Çocuk son 6 aydır tamamen kuru olmasına rağmen tekrar ıslatmaya başlamıştır. Genelde nedenleri olan ve bu nedenler ortadan kalktığında sorunun çözüldüğü durumdur. Ev taşıma, boşanma ve okul sonrası ruhsal sorunlar olabilir. Bunlara ek olarak idrar yolu enfeksiyonu veya şeker hastalığı gibi fiziksel hastalıklarda söz konusu olabilir.

Alt ıslatmanın başlıca nedenleri;

Uyku bozuklukları : Derin uykusu olan çocuklarda bu şikayet sıkça görülür. Mesanenin dolduğunu fark etmede gelişimsel bir gecikme söz konusudur çocuk altını ıslattıktan sonra uyanır.

Gece artan idrar miktarı : Akşamları aşırı sıvı tüketimi bu duruma yol açar. Çocuklarda gece üretilen idrar ile mesane kapasitesi arasındaki denge bozulmuştur.

İdrar yolu enfeksiyonu : Bu sorunda çocuklarda gündüzleri idrara sıkışma, sık idrara çıkma ve yanma gibi sorunlar görünür.

Şeker hastalığı : Şeker hastalarında aşırı idrar üretimi görülmektedir. Bazı çocuklarda alt ıslatmanın sorunu şeker hastalığı kaynaklı olabilmektedir.

Şekersiz şeker hastalığı : Bu hastalıkta beyinde salgılanan ADH adlı hormonun yetersizliği vardır. Aşırı idrar yapmaya sebep olur.

Genetik nedenler : Anne veya babada çocukluğunda alt ıslatma problemi varsa genetik bir sebep olarak görülebilir.

Psikolojik nedenler : Başka bir eve taşınma, büzen değişikliği, aile içi ayrılıklar gibi sebeplerden dolayı da alt ıslatma görülebilir.

KARTAL PSİKOLOG ALT ISLATMA TEDAVİSİ

Destekleyici Tedavi, çocuğa ve aileye problemin tam olarak anlatılmasıyla başlar. Okul yaşına gelmiş çocuklarda tedavi başlatılır. Akşamları aşırı sıvı tüketimi kısıtlanır, kabızlık varsa diyet ve gerekli ilaçlar kullanması sağlanır, uzun süre bilgisayar veya televizyon başında kalması engellenir ara ara tuvalet ihtiyacı hatırlatılır, evde yada okulda 2 saatte bir mutlaka tuvalete gitmesi sağlanır, gece uyanıp gitmesi için ışık açık bırakılır. Burada en önemli rol ebeveynlere düşmektedir.

Alarm Tedavisi, Ağır uykusu ve uyku problemi yaşayan çocuklar için uygulanır. Çocuk idrar damlattığında alarm çalarak uyanması sağlanır ebeveynlerle uyumlu ilerlenirse kesin çözüme ulaşılır.

İlaç Tedavisi, alt ıslatma tedavisinde uzman doktorunuzdan alacağınız bazı ilaçlar bulunmaktadır. Hastaya sıvı kısıtlaması uygulanır uyulmadığı taktirde olumsuz sonuç verebilir.

Psikoterapi, alt ıslatmanın psikolojik bir sorundan geldiği kesinleşmişse eğer psikoterapi alması gerekmektedir.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

erkekler kulübü
Mobil Sürüme Geç