Boşanma Davası aile içi huzursuzluk, şiddet, geçimsizlik, aldatma, olarak sebepler sunulabilmektedir; Boşanma Davasında en çok karşılaşılan sorunlar ve işlemleri sıralamak gerekirse, bunlar sırasıyla şu şekildedir.
Bu Davalarda Genellikle En Çok Sorun ile Karşılaşılan Dava Çekişmeli Boşanma Davasıdır. Çekişmeli Boşanma Davasında Karşılıklı Olarak Ortak Bir Karar Alınmadığından Dolayı Uzun Süreler Alabilmektedir.
Anlaşmalı Boşanma Davası İki Kişinin De Ortak Kararı Olduğundan Dolayı, Kısa Süre İçerisinde Sonuçlanır.
Velayet Davalarında, Çekişmeli Boşanma Davasında Eşler Arasındaki Anlaşmazlıktan Dolayı Son Kararı Hâkim vermektedir; Bu Karar ebeveynin yaşam kalitesi, Pedagog kararı göz önünde bulundurulur ve çocuğun tercihi, güvendiği taraf pedagog tarafından öğrenilir; Hâkim kararı buna göre değerlendirilir.
Boşanma davaları genel ve özel olarak ikiye ayrılmaktadır. Medeni kanuna göre, özel boşanma sebepleri şunlardır;
Yukarıdaki özel sebepler dışında aile mahkemesinde açılan tüm boşanma davaları evlilik birliğinin temelinden sarsılması sebebiyle açılan genel boşanma davası olarak nitelendirilir.
Çekişmeli boşanma davası açılması ile aile mahkemesi tarafından adım adım çözülmesi gereken başka hukuki sorunlar da ortaya çıkar bu sorunlar da genel boşanma sebeplerinde yer alır; Medeni kanuna göre genel boşanma sebepleri şunlardır.