ABD Ulusal Güvenlik Bakanlığı, Rus şirketi Kaspersky Lab’a ait olan tüm güvenlik yazılımlarını sistemlerinden kaldırması gerektiklerini bir tebligatla dile getirdi.
Bakanlığın Rus istihbarat teşkilat servisi ile şirketlerin arasındaki ilişkiden kuşku duyduklarını ve virüs karşıtı yazılımların güvenlik tehditi oluşturduklarını düşündükleri için kaldırılması yönünde karar almış olduklarını dile getirdi.
ABD senatosunun ise bu kararı kesinleştirecek olan onayı bu hafta yapması bekleniyor. Kaspersky Lab ise hakkında çıkan bu iddialar ile Kremlin bağlantılı olduğu iddialarını ise reddediyor. Hali hazırda piyasadan çekilmiş olan Kaspersky ürünleri nasıl bir etki yapacağı ise merak konusu.
ABD Hükümetinin hiçbir zaman Kaspersky ana tedarikçilerinden biri olmadığını ama yaklaşık 400 milyon müşteri olduğu biliniyor. Yapılması planan temizliğin 3 ay içinde şirketler tarafından kaldırılması gerektiğini açıklayan Ulusal Güvenlik Bakanlığı Bakanaı Elaine Duke, Bakanlığı Kaspersky ile ilişki halinde olan bazı hükümetler arasında oluşmuş olan ilişkiden şüphe ettiklerini ekledi.
Kaspersky şirketinin yapmış olduğu resmi açıklama ile, bu karar hakkında hayal kırıklığına uğramış olduklarını ama bu iddiaların yanlış olduğunu ispat edeceklerini duyurdu.
Şirketlerine karşı yapılmış olan bu temelsiz iddialar ve yanlış tahminler üzerine yapılmış olduğunu ve bunları kanıtlayan hiçbir resmi dayanakları olmadığını dile getiren şirket açıkça kanıt istemiş oldu.
Bu olayların öncesinde Bloomberg haber sitesinin yaklaşık iki ay önce şirketin icra kurulu başkanlığını da üstlenen Eugene Kaspersky ve üst düzey çalışanları arasında gerçekleşmiş olan elektronik postaların, Rus istihbarat servisi olan FSB tarafından istenmiş olan gizli yürütülecek olan siber güvenlik projesini planının yapılma yazışmalarını yayımlamıştı.
Donald Trump ise 2016 yılın da yapılmış olan ABD Başkanlık seçimlerine müdahale etmekle bu esnada Rus yetkililerle irtibat halinde olduğu iddia edilmiş akabinde ise iki taraf tarafında bu iddialar yalanlanmıştı.