Eşler arasında çözüme ulaşmamış problemler varsa boşanma davası gündeme gelir. Boşanma davasında en sık sorulan hususlardan biri erkek hangi hallerde nafaka ödemez sorusudur.
Çünkü ülkemizin ekonomik şartlarında nafaka hususu erkekler için büyük bir sorundur.
Medeni Kanun’da kadınların hangi hallerde nafaka alabilecekleri, hangi hallerde alamayacakları detaylı şekilde düzenlenmiştir.
Boşanmanın gerçekleşmesinden sonra eşe nafaka bağlanır ve eş görünür bir neden olmaksızın işten çıkarsa, mahkemece karar verilen nafaka ödemesi durdurulabilir. Yani mahkemenin yoksulluk sebebiyle hükmettiği nafaka kesilmiş olur. Eşin yoksul olup olmadığına, sabit mal varlığının mevcut olup olmadığına ve aylık gelir durumuna göre karar verilir.
Nafaka ödemesi karar verilen kişinin geliri yoksa ve çalışmıyorsa, yine de nafaka ödemek zorundadır. Mahkeme, gelir durumunu baz alarak nafaka miktarını düşük tutabilir.
Bu erkek hangi durumlarda nafaka ödemez sorusunun yanıtlarından biridir.
Medeni Kanun’da eşlerin nafakaya hak kazanabilmeleri için evlenmemiş olması koşuluna dair bir hüküm vardır. Nafaka hakkı olan taraf evlilik gerçekleştirirse nafaka kesilir. Bunun yanında evlilik dışı bir ilişki varsa ve diğer eş bunu ispat edebilirse nafaka kesilir.
Nafaka mükellefi böyle bir hali tespit etmiş ve bunu ispatlayabiliyorsa nafaka iptali için dava ikame eder. Çoğunlukla bu tür davalar, davayı açan kişinin lehine sonuçlanır.
Nafaka talep eden eş karşı eşten daha fazla gelire veya mal varlığına sahipse dava açsa bile kazanamaz. Ama burada güzel bir ayrıtı mevcut. Örneğin, bir eşin evi varsa ve ev kendisine aitse, başka bir geliri mevcut değilse nafaka alabilir. Çünkü yasa kadına veya kocaya yoksulluk nafakasının ödenmesi gerektiğini şart koşuyor. Yani nafaka sanılanın aksine sadece kadınla ilgili değildir. Mahkeme kocaya da nafaka bağlamasına hükmedebilir. Nafaka için başvuruda bulunanın birden fazla mal varlığı varsa ve bu mal varlıklarından birinden kira geliri mevcutsa nafaka alması olası değildir. Nafaka talebinde bulunan kişinin düzenli bir geliri olup olmadığını mahkeme inceler ve ona göre karar verir.
Erkek hangi hallerde nafaka ödemez sorusunun bir cevabı da eşin çalışıp çalışmadığıdır. Nafaka talep eden kişi çalışıyorsa yasaya göre nafaka talebi kabul edilmez.
Çünkü düzenli bir geliri vardır. Fakat mahkeme yine de çalışan eşin gelir durumunu dikkate alır. Örneğin, bir çalışan kiralık bir evde oturuyorsa ve geliri asgari ücrete eşit ya da asgari ücretten düşükse nafaka alabilir.
Her ne kadar halk arasında süresiz nafaka durumundan bahsedilse de gerçekte böyle bir hal söz konusu değildir. Nafaka belirli şartlar altında verilebilir ve belirli şartların karşılanması halinde kesilebilir.
En çok kafa karıştıran hususlardan biri de iştirak nafakasıdır. Bu nafaka türü, çocukların ihtiyaç durumlarının dikkate alınması neticesinde mahkeme kararıyla verilen nafakadır.
Bir erkek hangi hallerde nafaka ödemez sorusuna kusur açısından da cevap verebiliriz. Özellikle çekişmeli boşanma davalarında her iki tarafın da kusurları incelenir. Çünkü kusurun türüne göre kusurlu tarafa nafaka bağlanamayabilir. Ayrıca bu halde olan taraf boşanma davasını da kazanamaz. Örneğin, kadın erkeği aldatmışsa ve erkek bunu kesin olarak ispatlayabiliyorsa kadına yoksulluk nafakası ödenmez.
Kusurlu tarafın erkek ya da kadın olması önemli değildir. Çünkü cinsiyet kusur değerlendirmesinde önemli değildir.
Fakat eşlerden biri kusurlu dahi olsa tedbir nafakası alabilir. Tedbir nafakası sadece mahkeme süresince ortaya çıkan ihtiyaçları gidermek içindir. Mahkeme sonuçlandığında tedbir nafakası da kalkar. Boşanma davası sürecinin en etkili şekilde yürütülebilmesi için adli sürece hakim olan bir boşanma avukatı desteği almak faydalı olacaktır.