Tüp bebek tedavisi sırasında neler yapılır ve hedefler nelerdir?
Sağlıklı, düzenli adet gören kadınlar ayda bir yumurta üretir. Tedavi ile bu sayıyı artırmaya çalışıyoruz. Hormonal ilaçlarla tüp bebek tedavisi sırasında yumurta sayısı artırılmaya çalışılır. Genel olarak tedavi türleri arasında farklılıklar olsa da oosit gelişimini sağlamak ve erken yumurtlamayı önlemek için paralel olarak iki hormon tedavisi uygulanmaktadır. Yumurtalıkların tedaviye yanıtının ardından ultrason ve gerekli kan tetkikleri yapılır. Yumurta gelişimi izlenir ve buna göre dozaj ayarlanır. Bu izleme ile istenilen olgunluğa ulaşmış yumurtalar fırıldak adı verilen basit bir iğne ile toplanır. Bu toplama yöntemine emme yöntemi denir. Daha sonra laboratuvar ortamında erkekten alınan sperm ile döllenirler.
Aspirasyonla yumurta toplama sırasında genel anestezi, sedasyon ve lokal anestezi uygulanabilir. Standart tüp bebek yönteminde sperm ve yumurta yan yana yerleştirilebilir veya mikroskopi enjeksiyonu olarak bilinen yüksek büyütmeli mikroskop ile her bir sperm tek bir yumurtaya enjekte edilerek yapılabilir.
Bu yöntemlerden hangisinin sizin için uygun olduğuna doktorunuz karar verecektir. Döllenmiş yumurtalar sıcaklık ve havanın kontrol edildiği kültür ortamında genellikle 2-3 gün, bazı durumlarda 5-6 gün laboratuvarda büyümeye bırakılır ve bundan sonra daha iyi gelişmiş embriyolar çıkarılarak rahme yerleştirilir.
Bu yerleştirme sırasında ihtiyaç duyulan embriyo sayısının belirlenmesi, gebelik şansını ve çoğul gebelik riskini doğrudan etkileyecektir. Bu nedenle embriyoların kalitesi belirlendikten sonra doktor transfer öncesi sizi özel olarak bilgilendirecektir.
Tüp bebek başarısını olumsuz etkileyebilecek herhangi bir şey var mı?
Yumurta kalitesi yaşla birlikte azaldığından, daha yaşlı veya erken yumurtalık yaşlanması olan kadınlar genellikle sağlıklı bir yumurta üretmek için daha çok çaba harcarlar. Başarı oranları, sağlıklı bir yaşam tarzına, sağlıklı vücut ağırlığına ve sağlık ve zindeliğe odaklanılarak optimize edilebilir.
Yumurta/sperm/embriyo nerede depolanır?
Embriyolar androloji ve embriyoloji laboratuvarlarımızda saklanmaktadır. Yumurtalar, spermler ve embriyolar sıvı nitrojen içinde korunur. Embriyo dondurma süresi, donmuş numunelerin kullanıldığı prosedürün başarı oranını etkilemez. İzmir tüp bebek yapılan hastanelerde tüm donmuş numuneler, embriyoloğu herhangi bir sıcaklık değişikliği konusunda uyarmak için 7/24 alarm izleme sistemi ile donatılmış güvenli bir odada tutulur.