Günümüzde adını sıkça duyduğumuz kosher belgesi, tükettiğimiz gıda ürünlerinin Musevi inancına uygun şart ve ortamda kesilerek hazırlandığı ve üretimi sokulduğunu belirten bir çeşit güvenilirlik belgesidir. Kosher belgesi Musevi dini mensuplarının özellikle yoğun olarak yaşadıkları ülkelere ihracatta da oldukça önemli bir unsur olarak görülmektedir. Üretilen tüm ürünlerin yöneldiği İsrail pazarlarındaki dindarlık yapısı ve durumuna göre kurallar katılaşabilmektedir. Dünya genelinde toplam Yahudi nüfusu 14 Milyon kadar olmakta, bu nüfusun yaklaşık % 40’ı İsrail’de ikamet etmektedir. İsrail’de üretilen gıda maddelerinin koşer olarak üretilmesi yasal olarak zorunlu değildir. Ürünlerin koşer olarak üretilmesi tercih sebebi olabilirken, koşer belgelendirmesinin beraberinde getirdiği maliyet, haliyle ürünlerin fiyatının yükselmesine de neden olmaktadır. Ürünlerde koşer konusunda en hassas ürünler, et ve süt ürünleri içindir. İsrail’e gıda ürünleri gönderen ve dış ülkelere ihraç eden firmalarımızın koşer belgesi ile ilgili olarak karşılaştıkları en önemli sorunun, ürünlerde koşer olarak yapılan üretimin getirdiği maliyet ve ürünlerdeki fiyat artışları olduğu görülmektedir.
Kosher sertifikasını almayı başaran tüm gıda ürünleri gerek halka açık gıda ve market raflarında, gerekse doğrudan Musevi vatandaşlarımızın sofralarına gönül rahatlığıyla ulaştırılabilir. Kosher belgesi bir nevi helal kesim üretilen, içerisinde herhangi bir domuz ve aykırı katkı maddesi barındırmayan, kesim ve üretiminde mezbaha kurallarına ve kesim kurallarına uygun üretilen gıdaların tescil belgesidir. Firmamız doğrultusunda kosher belgesi almak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
Firmalar için koşer belgesi almak son derece önemli ve faydalı belgelerden bir tanesidir. Nitekim etleri gıda maddesi olarak üretilip, tüketilebilecek hayvanların türleri üzerinde oldukça önemli sınırlamalar bulunmaktadır. Etlerin kuralına uygun şekilde tüketilmesine onay verilen hayvanların tüketim için hayvanları kesecek özel eğitim almış uzman din görevlilerinin olması gerekir. Kesim öncesi hayvanın mutlaka özel bir muayeneden geçirilmesi ve en azından gözle görünür bir sakatlık ve sağlıksızlığının bulunmaması gerekir. Bunun yanı sıra usulüne uygun olarak kesilirken hayvanların acı çekmelerine imkân verilmemesi ve kanının tamamen vücudundan akıtılmış bulunması yanında, kesim akabinde iç organlarının da mutlaka muayene edilip gıda olarak tüketilmesine engel herhangi bir hastalık ya da sakatlığının olmadığının saptanmış olması zorunludur. Kesilecek hayvanların yanı sıra gıda maddesi olarak tüketilebilecek balık türlerinde de sınırlamalar getiren kaşerut kuralları, diğer deniz ürünlerini, yumuşakçalarını ve çeşitli kabukluları beslenme bakımından kapsam dışı ve yasak olarak tanımlar. Yahudilik dini inanışındaki çeşitli gıda maddeleri ve beslenme yönetmeliği (kaşerut), gıda ürünü olarak tüketilmesine onay ve kabul verilen ister bitkisel olsun isterse hayvansal çeşitli ürünlerin; kaynağından itibaren pişirime hazır hale getirilmesi, pişirim ve tüketicinin sofrasına sunum aşamalarında da belli birtakım kurallara uyulmasını şart koşar. Ayrıca kaşerut kuralları uyarınca hiçbir şekilde kan yenemeyeceği gibi, tüketilecek et ve et ürünleriyle süt ve süt ürünlerinin kesinlikle bir arada yahut belirlenenden daha kısa aralıklarla tüketilmemesi de koşer kurallarındandır.
Kaynak : https://www.ikcert.com/kosher-belgesi-nasil-alinir
Telefon: +90 545 434 7001
E-Posta: info@ikcert.com.tr