Antika değeri taşıyan her türlü malın açık arttırma yöntemi ile halka arzına müzayede denmektedir. En yaygın bilinen yöntemler arasında sayılan antika müzayedesi, ülkemizin belirli illerinde mütemadiyen yapılmaktadır.
Açık arttırmaya çıkartılan malın, farklı kişilerce teklifler verilerek fiyatının yükseltilmesi ve en yüksek teklifi veren kişiye satılmasını içerir. Müzayedeler, taşınır ve taşınmaz malların el değiştirmesini içermektedir.
Malların Sergilenmesi
Açık arttırmaya çıkartılacak mallar, süreç öncesi katılımcıların ziyaretine açılacaktır. Satın alma süreci öncesi kişiler gerekli incelemeleri yaparak, değer biçme aşamasını tamamlamalıdır. Buna göre teklif süreci daha şeffaf geçecektir. Bir müzayedenin gerçekleşebilmesi için, gereken malların ilgili tedariğinin yapılmış ve hazır olması şarttır.
Açık Arttırma Süreci
Müzayede yapılacak olan malların içeriği, gerekli adres bildirimi ve müzayede saati anons edilmektedir. Belirtilen tarihte, konu ile ilgilenen kişiler toplanmakta ve malları inceleme şansı bulabilmektedir. Gerekli fiyat biçimi de tamamlandıktan sonra (bu sırada küçük bir kokteyl verilebilir) katılımcılar müzayedenin yapılacağı salona alınır.
Her katılımcının oturması sağlandıktan sonra numaralar dağıtılır. Bu numaralara göre fiyat artırımı kolayca yapılacaktır. Oturum başkanı, sırasıyla müzayede ürünlerini host ya da hostesler eşliğinde sahneye davet eder. Malın bir açılış bedeli burada sunulur.
Katılımcılar arttırmak istedikleri kadarını fiyata ekleyerek, son tekliflerini sırayla sesli beyan ederler. Her arttırmadan sonra farklı kişiler teklif verebilir. Aynı kişi 2 defa üst üste teklif veremez; farklı bir kişinin ara teklif vermesi beklenir. Bu yöntemle en yüksek teklifi veren, malı almaya hak kazanır.
Hangi Ürünler Müzayede Edilebilir?
Kişiler ya da kurumlar için önemli olan taşınır ya da taşınmaz her türlü mal, müzayede konusu olabilir. Gerekli koşulların yerine getirilmesi zorunludur. Müzayedeler, kamu ve devlet eliyle yapılabilir. Ortaya çıkan gelirler, amacına göre farklı kurumlarca paylaşılabilir. Müzayede öncesi tüm anlaşmaların taraflarca tamamlanmış olması gerekir.
Bu Amaçla Para Kazanılır Mı?
Müzayedenin amacı, ihtiyacı olana ya da ilgilenene, malın doğru yer ve zamanda ulaştırılması sürecinin yönetilmesidir. Para kazanma amaçlı yapılabildiği gibi, bağış amaçlı da düzenlenebilmektedir. Müzayede geliri, ihtiyaç sahiplerine iletilerek kamu menfaati için kazanç sağlanabilir.